N-VA Leuven komt met alternatief voor uitbreiding winkelgebied

Op 29 april 2019, over deze onderwerpen: Economie
winkelgebied

Stadsbestuur creëert voor 2.400 m² extra winkels aan Vaart

N-VA Leuven komt met alternatief voor uitbreiding winkelgebied


Op de agenda van de gemeenteraad staat vanavond de definitieve verkoop van de gronden van de oude brandweerkazerne aan de Vaart, die in handen zijn van het stadsbestuur, aan projectontwikkelaar Ertzberg.

“We zijn bezorgd over de beslissing van het stadsbestuur om 2.400 m² extra winkelruimte aan de rand van het centrum bij te creëren. De handel in Leuven heeft het om tal van redenen niet makkelijk vandaag. Er staan bijvoorbeeld meer dan 25 panden leeg in de Bond. De schepen van Handel stelt zelfs voor om die als kantoor te laten verhuren. Maar ondertussen verdient het stadsbestuur veel geld aan 12 extra winkels die de concurrentie met het winkelgebied in het stadscentrum aangaan, dat vind ik onbegrijpelijk,” zegt N-VA fractievoorzitter Lorin Parys.

“Na de grootschalige winkels aan de Aarschotsesteenweg, creëert het stadsbestuur nu zelf ook kleinschalige winkels aan de rand van het centrum terwijl het tegelijkertijd advocaten betaalt om de komst van nieuwe winkels in Kampenhout tegen te houden,” zegt Katrien Houtmeyers, gemeenteraadslid N-VA. "De nieuwe winkels aan de Vaart zijn gemiddeld 200 m². De gemiddelde prijs per vierkante meter is 2.122 euro of 424.000 euro gemiddeld per zaak, wie kan dat betalen?".

Alternatief voorstel
“Wij stellen voor om ruimte te voorzien voor buurtwinkels en gemeenschapsvoorzieningen zoals kinderopvang, een satelliet van het conservatorium, vergaderruimte voor verenigingen en een feestruimte voor de buurt. Zo kan dit project even levendig worden zonder onze handelaars in het centrum verder onder druk te zetten,” zeggen Parys en Houtmeyers. "Het stadsbestuur zal er in ons voorstel minder aan verdienen maar onze handelaars en de buurt zullen er beter bij varen en dat moet het doel zijn van een doordacht handelsbeleid."

Lorin Parys
Fractieleider N-VA
0476/45 34 01

Katrien Houtmeyers
Gemeenteraadslid N-VA
0473/86 42 44

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is