N-VA heeft voorstel voor vergroening stadswagenpark

Op 25 juni 2018, over deze onderwerpen: Natuur en klimaat, Verkiezingen 2018

N-VA Leuven maakte een analyse van hoe het stadsbestuur aan de vergroening van haar eigen wagenpark werkt. “We vinden dat het stadsbestuur best zelf het goede voorbeeld geeft als het van de Leuvenaars een inspanning vraagt. En daar is nog wat ruimte voor verbetering,” zegt Lorin Parys, kandidaat-burgemeester. “De CO2-uitstoot van het stadswagenpark is in 2017 gestegen van 6.650 kg CO2 naar 6.900 kg, dat is een stijging van 4%. Terwijl het stadsbestuur een daling van 20% tegen 2020 voor heel de stad nastreeft. We vragen aan het bestuur dus om de parkeerplaatsen onder het stadskantoor open te stellen voor fietsen en om tegen september van dit jaar met een duidelijk plan en meetbare doelstellingen te komen,” zegt gemeenteraadslid Kris Bovin.

Elk bedrijf met meer dan 100 werknemers moet driejaarlijks een mobiliteitsbevraging invullen voor de federale overheidsdienst Mobiliteit. In dit document staat dat de stad voor al zijn vestigingen – het stadskantoor, de reinigingsdienst, het stadsmagazijn, het SLAC, … - een strategie heeft ter vermindering van het aantal afgelegde kilometers en/of de CO2-uitstoot van het voertuigenpark van de onderneming.

Gemeenteraadslid Kris Bovin: “In antwoord op mijn vraag naar die strategie en de evolutie van de vergroening van het wagenpark, de alternatieve vervoermiddelen die aangeboden worden, het aantal afgelegde dienstkilometers en de daaraan gekoppelde CO2-uitstoot, en de manier waarop de stad Leuven zijn diensten de overstap doet maken naar die alternatieven, bleven wat antwoorden achterwege.”

“Ik kreeg geen antwoord op mijn vraag naar de Strategische visie. De berekende CO2-uitstoot van het stadswagenpark is in 2017 na de invoering van het circulatieplan niet gedaald, maar licht gestegen: van 6.650 kg CO2 naar 6.900 kg (+4%), ondanks de vervanging sinds 2015 van 15 dieselvoertuigen door 14 CNG-voertuigen.”

 “Als de stad met het circulatieplan zegt dat het met minder parkeerplaatsen voor handelaars en bewoners in de binnenstad ook kan, dan moet zij het goede voorbeeld geven en van de stadsparkeerplaatsen – bijvoorbeeld onder het stadskantoor waar 93 parkeerplaatsen voor wagens zijn en 100 voor fietsers – plaatsen vrijgeven,” zegt Bovin.

Hij vraagt op de gemeenteraad dan ook dat het schepencollege tegen september 2018 haar goede intenties omzet in duidelijke, concrete en meetbare doelstellingen en een mobiliteitsstrategie op lange, middellange en korte termijn en dat de stad een voorbeeldfunctie opneemt qua mobiliteit van stadspersoneel en stedelijke voertuigen. “Zo zou het stadsbestuur zijn wagenpark kunnen openstellen voor autodelen buiten de kantooruren,” besluit Bovin.

Contact

Lorin Parys Kandidaat-Burgemeester 0476 45 34 01

Kris Bovin Gemeenteraadslid 0473 94 00 68

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is