Weyts investeert in scholen in Leuven voor méér Nederlands

Op 2 februari 2024, over deze onderwerpen: Onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts voert de strijd voor méér Nederlands op school verder op. Zo investeert Weyts bijna € 120.336 in 5 scholen in Leuven waar minstens de helft van de leerlingen een andere thuistaal heeft. Deze extra investering kadert in een hele reeks aan maatregelen om versterkt in te zetten op de kennis van het Nederlands in de scholen. “We zetten in op méér Nederlands en dus ook op méér onderwijskwaliteit”, zegt Weyts. “Álles staat of valt met een goede kennis van onze taal.”

Een goede kennis van het Nederlands en onderwijskwaliteit gaan hand in hand. Toch staan beide al vele jaren onder grote druk, zo blijkt uit elk (internationaal) onderzoek. Het aantal leerlingen met een andere thuistaal stijgt, wat zich in heel wat scholen ook laat voelen. De voorbije jaren werden al heel wat maatregelen genomen. De verplichte Taalscreening in de 3de kleuterklas en de bijhorende taalremediëringstrajecten zorgen ervoor dat leerlingen niet met een taalachterstand beginnen aan het 1ste leerjaar. Nieuwe minimumdoelen in het secundair onderwijs behandelen Nederlands als prioriteit. En in Zomerscholen kunnen leerlingen remediëren en kennis bijspijkeren, met een focus op het Nederlands.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil nu nog een stap verder gaan. Van het huidige schooljaar 2023-2024 wil Weyts het ‘Schooljaar van het Nederlands’ maken. Om het initiatief extra kracht bij te zetten, investeert Weyts in totaal €20 miljoen in 512 scholen die extra ondersteuning nodig hebben. Ook 5 scholen in Leuven kunnen op extra middelen rekenen. Scholen kunnen deze middelen gebruiken om extra personeel aan te trekken, voor de organisatie van extra lesuren Nederlands, of kunnen via begeleidingsdiensten, lerarenopleidingen of andere organisaties extra expertise in huis halen om in te zetten op meer Nederlands. In Leuven gaat het om volgende scholen:

School Gemeente Aantal lln thuistaal niet Nederlands Bedrag
GO! BS Pee & Nel Leuven 91 € 23.151
VBS Sint-Jansschool Leuven 69 € 17.554
VBS Sancta Maria Leuven Leuven 151 € 38.415
De Nova Leuven 26 € 6.614   
VLS Mater Dei Leuven 136 € 34.599


N-VA gemeenteraadslid Katelijne Dedeurwaerder: “We hebben met onze fractie al meerdere keren in de commissie onderwijs een pleidooi gehouden voor aandacht voor de kennis van het Nederlands op school. We zijn dan ook blij met de investeringen van de minister. Nederlands is de taal die ons verbindt.”

Contact:

  • Katelijne Dedeurwaerder: 0478/36.11.36 - katelijne.dedeurwaerder [at] hotmail.com

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is