Het Leuvens Klimaatcontract. Was het nu 20 of 30 of 50? N-VA wil realistische en financierbare klimaatdoelstellingen.

Op 22 september 2023, over deze onderwerpen: Natuur en klimaat

De N-VA fractie wil een realistisch klimaatbeleid in Leuven graag ondersteunen en Europese co-financiering is daarbij zeker welkom. Het voorliggende klimaatcontract verhoogt de Leuvense klimaatambitie maar bevat geen evaluatie van de huidige roadmap. Vragen over de totale kostprijs van het nieuwe klimaatplan en de impact op de meerjarenbegroting van de stad blijven vooralsnog onbeantwoord. Op stapel staande projecten zoals de bouw van de podiumkunstenzaal staan haaks op de klimaatambitie.

De Leuvenaar wordt een beetje zeeziek van de klimaatplannen van de stad. In 2014 beloofde Leuven plechtig klimaatneutraal te worden tegen 2030, vandaar de naam Leuven 2030. Bij het begin van deze legislatuur kwam er een doorwerkte roadmap die aantoonde dat 2030 onhaalbaar was en 2050 voorop schoof. Plechtige beloftes werden gedaan. Inmiddels werden ook SEAP en SECAP klimaatplannen ingediend bij Europa. Als we naar de Leuvense resultaten kijken zien we een povere reductie van 8% van de CO2 uitstoot tussen 2011 en 2020, niet slechter maar ook niet beter dan andere centrumsteden. De 20% reductie mijlpaal voor 2020 werd alvast niet gehaald.

Fractieleider en Lijsttrekker Zeger Debyser: “Op het einde van de legislatuur zou je een evaluatie verwachten van de lopende roadmap. Maar die krijgen we voorlopig niet. Wel krijgen we een nieuw klimaatplan om Leuven toch klimaatneutraal te maken tegen 2030 met extra financiering vanuit Europa. Is dit wel realistisch? In de verenigde commissie was er kritiek vanuit meerderheid en oppositie op de gevolgde aanpak die inbreng vanuit de gemeenteraad de facto uitsluit. Wij raadsleden kregen een week om honderden bladzijden Engelstalige tekst te doorgronden. Een eerste versie van het plan blijkt zelfs al ingediend. Jammer, want een draagvlak voor een legislatuuroverschrijdend klimaatplan vereist inbreng van meerderheid en oppositie. Europa vraagt expliciet om co-creatie. Dit gebeurde niet voor dit plan."

Raadslid Debby Appermans: “Bovendien werden vragen over de financiering onvoldoende beantwoord. Voor de pilootprojecten rekent men al gauw op 1 miljard euro! Maar hoeveel gaat dit totale plan kosten? Wat zal Europa betalen? Wat is de impact op de meerjarenbegroting van de stad? Hoeveel gaat dit de Leuvenaar kosten? We kunnen toch geen blanco cheque tekenen? En hoe zijn het volbouwen van Wijgmaal en de bouw van een megalomane podiumkunstenzaal te verzoenen met deze torenhoge klimaatambities?”

Contacteer

  • Fractievoorzitter en lijsttrekker Zeger Debyser : 0491/22 71 52 zeger.debyser [at] leuven.be
  • Gemeenteraadslid Debby Appermans : 0496/46 95 53 debby.appermans [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is