Energie-renovatie

Op 30 januari 2023, over deze onderwerpen: Goed bestuur, energiebeleid

Voor N-VA zou Leuven geen retributie mogen vragen voor inname openbaar domein bij energie-renovatie.

Leuven gaat graag prat op haar klimaatbeleid. Dat de resultaten wat uitblijven is ook bekend. De N-VA fractie wil daarom voorstellen doen om de Leuvenaar aan te moedigen te investeren in isolatie en alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen. Dit scheelt bovendien een slok op de energiefactuur. Energie-renovatie vergt vaak inname van het openbaar domein. Raadslid Fred Debrun stelde tot zijn verbazing vast dat de kosten daarvan in Leuven wel eens durven oplopen. N-VA Leuven stelt nu voor om de retributies te vergroenen. Inname van het openbaar domein voor energie-renovatie kan best veel goedkoper worden. Nu reeds wordt geen retributie gevraagd bij inname openbaar domein voor werken aan een erfgoedpand, een sociale woning of een openbaar pand.

“N-VA gemeenteraadslid Fred Debrun kan ervan mee spreken. Wanneer je 4 dagen voor de plaatsing van zonnepanelen een aanvraag doet voor de inname van het openbaar domein, vergt dit een regularisatie en betaal je 381 euro. Wanneer je minimum 5 dagen voor de werken toelating vraagt, kost het nog steeds 131 euro voor het plaatsen van 2 verkeersborden en de inname van de parkeerplaats voor 1 dag.

” In de buurgemeenten blijkt dit goedkoper te kunnen: In Kortenberg kan men gratis verkeersborden ontlenen. In Lubbeek betaal je geen retributie als het niet langer dan 5 dagen duurt, vanaf dag zes 1 euro per dag. In Aarschot betaal je 0, 40 cent per vierkante meter, in Tienen 0,25 cent per vierkante meter per dag en 60 euro voor de signalisatieborden. Fractieleider N-VA Zeger Debyser : “Leuven spreekt graag en veel over duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Isolatie en zonnepanelen kunnen daar bij helpen. Wij stellen voor om voor Leuvenaars die hun woning energiezuinig maken de kosten voor de verkeersborden en de inname van het openbaar domein aanzienlijk te verlagen of zelfs kwijt te schelden. Waarom kan men deze borden trouwens niet zelf ontlenen bij de uitleendienst? “

Raadsleden Debyser en Debrun : “Het verlagen van de kosten voor de inname van openbaar domein bij energie-renovatie, zou de start kunnen zijn van het verduurzamen van de retributies in Leuven.”

Fred Debrun 0472 96 11 94 (gemeenteraadslid)
Zeger Debyser 0491227152 (fractieleider)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is