Voormalig verblijf studenten wordt asielcentrum

Op 4 juni 2016, over deze onderwerpen: Inburgering, Asiel en migratie

De federale ministerraad besliste vrijdag dat er vijftig asielzoekers komen naar het Sint-Elisabethinstituut in de Kapucijnenvoer in Leuven. Het gaat om medisch hulpbehoevende mensen. Dat vernam Kamerlid Renate Hufkens (N-VA) van staatssecretaris Francken (N-VA).

Twee jaar nadat de voormalige studentenresidentie in het Sint-Elisabethinstituut - beter bekend als Steil - de deuren sloot, gaat het gebouw dus opnieuw open. De voorbije maanden voerden de KU Leuven en Stad Leuven er al renovatiewerken uit, zodat het gebouw veilig en bewoonbaar is.

De site zal de komende twee jaar dienst doen als gespecialiseerd opvangcentrum voor vijftig medisch hulpbehoevende asielzoekers, in plaats van de 250 gewone plaatsen waarvan in eerste instantie sprake was. De behoefte aan deze specifieke plaatsen was sowieso al hoog, en is het voorbije jaar alleen maar gestegen. Leuven, met de directe nabijheid van verschillende ziekenhuizen, biedt dus het gepaste antwoord.

Leuvens parlementslid Hufkens is zeer tevreden dat de ministerraad eindelijk tot een akkoord gekomen is over de Leuvense site. “Het zijn niet alleen minder plaatsen dan voorzien, maar het gaat vooral over plaatsen voor de meest kwetsbare mensen die specifieke medische hulp nodig hebben. Dankzij deze beslissing kunnen ook de kosten van de KUL en de stad worden gecompenseerd.”

“Enorm blij”

Over dat laatste uitte burgemeester Louis Tobback (SP.A) begin deze week nog zijn bezorgdheid, maar zowel hij als de KU Leuven kan nu op beide oren slapen: de gemaakte kosten worden terugbetaald. “Ik ben enorm blij met dit nieuws”, zegt rector Rik Torfs. “Francken heeft duidelijk zijn best gedaan om deze beslissing erdoor te krijgen. Het is vooral belangrijk dat de kogel eindelijk door de kerk is en de afspraken uit het verleden worden gehonoreerd. Wanneer de vluchtelingen komen, is voor mij nog een groot vraagteken.”

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) liet intussen weten dat de asielcentra in Lubbeek en Scherpenheuvel-Zichem (zie kaderstuk, nvdr.) voorlopig open blijven.

Bron: HANNELORE SMITZ , Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland, Za. 04 Jun. 2016

Interview op RobTV

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is