Veiligheid kazerne zwaar in vraag gesteld

Op 2 december 2015, over deze onderwerpen: Veiligheid

De inbraak in de kazerne van Heverlee, waarna brandbommen zijn teruggevonden aan zes militaire voertuigen, doet vragen rijzen over de beveiliging van de kazerne. Het ministerie van Defensie erkende eerder al dat er een probleem is.

Onbekenden die zomaar op het militair domein binnendringen, plastic flessen met brandbare vloeistoffen op zes voertuigen vastbinden en die met een lont van toiletpapier verbinden en proberen te ontsteken. Het klinkt niet als het werk van professionele terroristen. Maar feit is dat de daders ongezien op het domein zijn geraakt, en dat baart velen zorgen.

"Als de kazerne zo slecht bewaakt is, hoe moeten die militairen ons dan beschermen?" klinkt het op de sociale media sinds de feiten aan het licht kwamen.

Uit den boze

Leuvens Kamerlid Renate Hufkens (N-VA) stelde zich begin dit jaar al vragen over de beveiliging van de kazerne en richtte zich tot de minister. "Mijn vragen kwamen helemaal niet voort uit een vrees voor inbraken of terreur", zegt Hufkens. "Maar feit is dat iedereen kan zien hoe verouderd de omheining is. Uit het antwoord van de minister bleek ook dat het probleem erkenning krijgt."

In het antwoord van de minister stond te lezen dat de renovatie van de omheining vorig jaar gepland stond. De werken werden uiteindelijk uitgesteld wegens andere prioriteiten en beperkte budgettaire mogelijkheden.

"Ik begrijp dat", zegt Hufkens. "Er is een beperktbudget en er moeten keuzes gemaakt worden. De voorbije maanden ging niet iedereen akkoord met de stelling dat we nog veel moeten investeren

in Defensie. Maar het tegendeel is nu wel bewezen. De gebeurtenissen van de afgelopen weken en de inbraak in de kazerne van Heverlee tonen aan dat Defensie de middelen nodig heeft. Gezien de huidige veiligheidscontext en de angst voor terreur zijn besparingen uit den boze."

Dinsdag liepen enkele militairen alvast langs de omheining om foto's te nemen van de schade. Aan de ingang werd ieder voertuig extra gecontroleerd.

Volgens Hufkens liet de minister ook weten dat een nieuwe omheining gepland staat voor volgend jaar. Dinsdag diende ze ook enkele nieuwe vragen in rond de extra veiligheidsmaatregelen aan de kazerne naar aanleiding van de terreurdreiging.

"We moeten allemaal het onderzoek afwachten voor meer duidelijkheid over het incident", zegtHufkens nog. "Maar we zijn alvast met de neus op de feiten gedrukt. Er is extra beveiliging nodig, en ik hoop dan ook dat het geld er komt om de nodige investeringen te doen."

HANNELORE SMITZ 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is