Oude bomen verplant je niet

Op 18 december 2015, over deze onderwerpen: Natuur en klimaat, Ruimtelijke ordening

Er woedt een stevige discussie tussen meerderheid en oppositie over de Acco-site tussen de Brusselsestraat en de Kaboutermansstraat in Leuven. Een ontwikkelaar wil er studentenkamers, gezinswoningen en assistentiewoningen bouwen maar daarvoor moet één boom sneuvelen en een tweede moet verplant worden.

Zijn de bouwplannen op de Acco-site in Leuven een meerwaarde voor de buurt of eerder gedoemd om de geschiedenis in te gaan als een miskleun, zowel qua invulling als qua architectuur? Die vraag leidde op de gemeenteraad tot een stevige discussie tussen de meerderheid en de oppositie. "Een ontwikkelaar heeft een bouwaanvraag ingediend om drie blokken te bouwen. Qua invulling zou het gaan om studentenkamers, gezinswoningen en assistentiewoningen", aldus Carl Devlies, schepen van Ruimtelijke Ordening. "Dit project is wel degelijk een opwaardering van de buurt. Het gaat om een duurzaam bouwproject en er is een groenzone voorzien. Er zou eveneens een verbinding worden gemaakt tussen de Kaboutermansstraat en de Brusselsestraat."

Die verbinding wordt door de oppositie onthaald als "alweer een extra betonnen weg in de stad". N-VA stelt zich - net als Groen - ook vragen over de geplande verplanting van een 130 jaar oude boom. "Eén oude boom sneuvelt gewoon helemaal en de andere boom zou verplant worden. Oude bomen verplant je niet en het kritische rapport van de Leuvense Groendienst bevestigt onze stelling", zegt Zeger Debyser van N-VA.

Speciale techniek

Volgens schepen Devlies komt er één nieuwe boom en zal er een speciale techniek worden toegepast om de andere oude boom met succes enkele tientallen meters verder opnieuw te planten. Dat proces zou twee jaar in beslag nemen maar specialisten stellen zich de vraag of dat wel voldoende zal zijn om de boom te redden.

"Zo'n oude boom kan je best laten staan", zegt Aram Nietvelt van 3Technics uit Leuven. De specialist in boomverzorging wijst erop dat een verplanting een veel voor- en nazorg vraagt om de boom een nieuw leven te geven op een andere locatie. "En dat kost veel geld. Het is misschien goedkoper om de plannen te hertekenen en de boom te laten staan. Bomen van die leeftijd zijn al met succes verplant maar het is lang niet evident. Het risico dat de boom doodgaat, bestaat altijd en al zeker als het gaat om een boom van 130 jaar oud."

Studentenkamers

Ook Open Vld heeft ernstige bedenkingen. "Is er nog wel nood aan extra studentenkamers?", vraagt Sabine Bovend'aerde zich af. "In juni kondigde het college nog aan dat ze beslist had om geen vergunningen meer toe te kennen voor extra studentencomplexen in Leuven omdat ze merkte dat de kotenmarkt terug in evenwicht was. Bovendien lijken de burgemeester en de schepenen alweer doof voor de 62 bezwaarschriften die door meer dan 100 buurtbewoners van de Kaboutermansstraat werden ingediend."

Schepen Carl Devlies reageert op de kritiek door te stellen dat het Leuvense stadsbestuur het inspraakproces niet helemaal in eigen handen nam omdat het niet over een project van de stad gaat.

BART MERTENS - Het Laatste Nieuws/Leuven-Brabant - 16 Dec. 2015

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is