N-VA-voorstel om vrije fietsstalplaatsen aan te duiden met lichtjes positief onthaald

Op 21 december 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Ook zo lang op zoek naar een vrije plaats om je fiets te stallen onder het station? Een lichtjessysteem kan een oplossing bieden. Er werd immers nieuwe technologie ontwikkeld door een firma uit Antwerpen om je fiets met een systeem van lichtjes terug te vinden.

Net als in een parkeergarage voor wagens bestaat er een lichtjessysteem voor fietsparkings, dat met groene en rode lichtjes aangeeft welke plekjes nog vrij zijn en welke niet. Een camera scant elke minuut de ruimte en weet zo waar er nog plaats is.

Al bij het binnenkomen kan je zien hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en heb je snel een overzicht waar je je fiets kan stallen. Het is zelfs mogelijk om via internet het aantal beschikbare plaatsen te raadplegen. Je kan het systeem ook gebruiken om te weten of bepaalde plaatsen langdurig bezet zijn en zo sneller weesfietsen opmerken en weghalen. Zo stijgt het aantal beschikbare plaatsen.

Zo’n systeem wordt al geruime tijd toegepast in Utrecht en werd recent ook in Gent ingevoerd in de fietsenstallingen onder de Sint-Michielshelling en de stadshal.

Gemeenteraadlid Tine Eerlingen (N-VA ) stelde op de gemeenteraad voor om dit systeem ook in de grote fietsenstallingen in Leuven te installeren, zoals de fietsenstalling aan het station.

Mensen winnen zo heel wat tijd. En misschien kunnen via dit systeem ook plaatsen worden aangeduid voor kortparkeren tijdens een bezoek aan het stadskantoor” aldus Eerlingen.

Fractieleider Zeger Debyser: “Ons voorstel  dat de Stad Leuven dergelijk systeem invoert in de fietsenstallingen van de stad werd positief onthaald op de laatste gemeenteraad. We kijken uit naar de uitvoering ervan in 2018.

 

Contacteer:

Zeger Debyser, zeger.debyser [at] n-va.be, 0491 22 71 52

Tine Eerlingen, tine.eerlingen [at] n-va.be, 0485 19 90 08

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is