N-VA Leuven wil buurtinformatienetwerken via WhatsApp

Op 7 november 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid

De berichten-applicatie WhatsApp is een snelle manier om berichten gratis te versturen en te ontvangen via smartphone. “Wij willen ook in Leuven starten met digitale buurtinformatienetwerken waarbij inwoners van een wijk mekaar op de hoogte houden. Het is tijd dat Leuven mee op de digitale kar springt,” zegt kandidaat-burgemeester Lorin Parys. “Het is snel, gratis en heeft bewezen het aantal inbraken te doen dalen. Ook voor snelle communicatie tussen handelaars kan het helpen om winkeldiefstallen in te dijken.”

Behalve individuele chats kun je in WhatsApp ook groepsgesprekken starten. Dit maakt het voor lokale besturen en organisaties interessant om de applicatie in te zetten zodat buren een oogje in het zeil kunnen houden in hun wijk. “In Nederland heeft de universiteit van Tilburg een studie gedaan. Daaruit blijkt dat buurten en wijken die elkaar via WhatsApp waarschuwen bij onraad, het aantal woninginbraken met de helft zagen dalen,” zegt Parys. “In Tilburg zijn 86 WhatsAppgroepen met duizenden burgers die mekaar verwittigen en heeft de politie al een tiental inbrekers op heterdaad betrapt of later aangehouden dankzij WhatsApp buurtpreventie.”

Eenvoudig, toegankelijk en gratis

Fred Debrun, N-VA gemeenteraadslid: “We moeten niet altijd zelf het warm water uitvinden. In Nederland, Antwerpen en Gent gebruiken ze nu al buurtinformatienetwerken via WhatsApp.” Het grote voordeel van WhatsApp is dat het zeer eenvoudig is en toegankelijk. “Eigenlijk verschilt het niet zo zeer van de gewone sms-toepassing. Het grote voordeel is dat je eenvoudig groepsgesprekken kan aanmaken. Bovendien maakt het ook niet uit of je nu een iPhone hebt of een andere type smartphone gebruikt. Tenslotte zijn er geen extra kosten aan verbonden wanneer je bijvoorbeeld op een WiFi netwerk zit’, aldus Debrun.

Het invoeren van deze informatienetwerken moet voor N-VA Leuven in samenspraak gebeuren tussen het stadsbestuur, de inwoners en de politie, en volgens de geldende richtlijnen. “Er moeten wel goede afspraken gemaakt worden”, aldus Parys. “Zo moet het duidelijk zijn dat je bij onraad nog steeds eerst  het noodnummer 112 belt.  Voor politie is het immers een prioriteit dat daders op heterdaad betrapt worden. En om succesvol te zijn moeten er genoeg buren meedoen aan een netwerk en is het goed dat de stad de groepen coördineert en de politie kan meelezen. De stad kan bijvoorbeeld dit soort initiatieven stimuleren via Kom Op voor je Wijk projecten,” besluiten Parys en Debrun.   

Contacteer :

Lorin Parys, Lorin.Parys [at] n-va.be, 0476 45 34 01

Fred Debrun, fred.debrun [at] n-va.be, 0472 96 11 94

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is