N-VA Leuven vraagt aanpassing promotaks voor pop-ups: billijk én waterdicht

Op 14 oktober 2016, over deze onderwerpen: Economie, Goed bestuur
popupstore

Sinds januari van dit jaar betalen handelaars in het handelsdistrict van Leuven centrum een promobijdrage waarmee allerlei promo-activiteiten worden georganiseerd. Het belastingreglement is echter niet redelijk en niet sluitend wanneer het over tijdelijke invullingen gaat. N-VA Leuven wil tegelijkertijd het achterpoortje in het reglement sluiten én tijdelijke invullingen van handelspanden aanmoedigen in de strijd tegen leegstand. Een aanpassing van het reglement dringt zich op.

Billijk

Lorin Parys:  “Wie op 1 maart een winkel uitbaat, betaalt een forfaitair bedrag van bvb. 700 euro voor een winkel van 200 m², en dat kan oplopen  tot 1.400 euro voor heel grote oppervlaktes. Dat bedrag is belachelijk hoog voor pop-upwinkels die soms maar een paar weken open zijn. Het zou veel logischer zijn om hen een proportionele taks te laten betalen voor de periode dat ze effectief open zijn.”

Waterdicht

Bij bespreking in de commissie handel bleek bovendien dat het reglement een serieuze achterpoort biedt aan dergelijke tijdelijke invullingen. Gemeenteraadslid Karen Van Herck: “Enkel de winkels die 1 maart binnen hun gebruiksperiode hebben, betalen, en dan meteen het jaartarief. Wie de datum van 1 maart kan vermijden, betaalt helemaal niets.”

Stel bijvoorbeeld dat iemand op 1 juli een pop-up opent, het Groot Verlof, de Herfstshopping en de Wintertijd meepikt en weer sluit op 31 december. Een half jaar pop-up dus. Die uitbater is volgens het huidige reglement 0,0 euro promotaks verschuldigd.

Opent diezelfde uitbater op 1 januari om op 30 juni te sluiten, ook een half jaar, dan betaalt hij het jaarforfait. Dit reglement leidt dus tot ongelijke behandeling van gelijke situaties.

Lorin en Karen: “We pleiten voor de specifieke situatie van de pop-upwinkels voor een aparte regeling die tegelijk billijk is én zorgt voor een gelijke behandeling van alle pop-upwinkels, ongeacht de periode van het jaar waarin ze hun vestiging uitbaten.”

In de evaluatie die eind dit jaar is voorzien, moet de stad het achterpoortje in het reglement sluiten en een systeem uitwerken waarbij men pro rata kan werken, eventueel met een meldingsplicht.

Contacteer:

Lorin Parys, lorin.parys [at] n-va.be, 0476/ 45 34 01

Karen Van Herck, karen.vanherck [at] n-va.be, 0497/ 77 63 38

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is