Leuvense Horeca sterkst in handhaving rookverbod

Op 6 juli 2016, over deze onderwerpen: Economie, Welzijn

Vijf jaar na de invoering van het rookverbod, zijn de Leuvense horecazaken het sterkst in het handhaven van het rookverbod. Dit blijkt uit cijfers die N-VA Kamerlid Renate Hufkens opvroeg bij Maggie De Block. De controledienst voor tabak en alcohol, die de horecazaken controleert, stelde sinds de invoering van het rookverbod in 2011 maar 5 % inbreuken vast tijdens haar controles in Leuvense horecazaken. Hiermee scoort Leuven veel beter dan gelijkaardige centrumsteden zoals Hasselt, Brugge en Mechelen, waar het percentage inbreuken significant hoger ligt.

Op 1 juli 2011 werd het rookverbod in de horeca ingevoerd. De toenmalige N-VA fractie was één van de trekkers van dit verbod. Vijf jaar na de invoering blijkt het verbod zijn vruchten af te werpen. De controledienst voor tabak en alcohol heeft sinds de invoering van het rookverbod in 2011 meer dan 29.000 controles doorgevoerd in de horecazaken om te kijken of het rookverbod wordt nageleefd. In totaal werden er 8.256 processen-verbaal opgemaakt in België voor zowel horecazaken en klanten die de rookwetgeving aan hun laars lapten.

De controleurs stelden bij controles in de Leuvense horecazaken slechts 5 % inbreuken vast. Een sterk resultaat zondermeer. Hiermee doet Leuven het veel beter in vergelijking met de andere centrumsteden zoals Mechelen ( 11 %), Hasselt (35 %) en Brugge ( 29 %). De cijfers tonen aan dat de Leuvense horeca-uitbaters zeer goed geïnformeerd zijn over de rookwetgeving en het rookverbod in het bijzonder.

“Het rookverbod in de horeca is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen tabak en bracht een hele mentaliteitswijziging met zich mee. Bovendien kent de horeca in een studentenstad een overwegend jong cliënteel, waardoor de naleving van het rookverbod des te belangrijker is. ” besluit Hufkens (N-VA). 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is