Publieke partners voor politiek getint Festival van de Gelijkheid?

Op 2 december 2013

Cobra.be, onderdeel van de Vlaamse openbare omroep, stond als officiële sponsor op de affiche van het Festival van de Gelijkheid (zie bijlage). Dat festival vormt het voorprogramma van het socialistische congres van volgende zaterdag in de Vooruit in Gent. Wilfried Vandaele stelt hier morgen een parlementaire vraag over aan minister Lieten. Maar intussen verdween Cobra.be van de affiche.

Hoewel het festival zelf niet door de SP.A wordt georganiseerd, maar door vzw Curieus, is de link wel erg duidelijk door de vele optredens van SP.A-politici. Carl Devos interviewt Johan Vande Lanotte. Er wordt een debat georganiseerd ter nagedachtenis van Karel Van Miert met onder meer Kathleen Van Brempt en Saïd El Khadraoui. Verder zijn er ook nog speeddating-sessies met een hele reeks politici van de SP.A, zoals Kathleen Van Brempt, Ingrid Lieten, Monica De Coninck, …

Daarom was het bijzonder vreemd dat Cobra.be als één van de partners werd meegenomen in de promotie. Cobra.be stond zo onder meer vermeld op de flyers, de advertenties en de website. Ondertussen blijkt dat Cobra.be al geschrapt werd bij de partners.  

Wilfried Vandaele: "Ik zal minister Lieten hierover morgen ondervragen. Ik wil weten hoe het komt dat een VRT-initiatief partner is/was bij een evenement dat duidelijk reclame maakt voor één politieke partij. Welke engagementen nemen/namen zij als partner. Ik wil ook weten hoe het komt dat Cobra.be ondertussen van de website werd gehaald. Was het mijn ingediende vraag die hen heeft doen nadenken? Of is er een andere reden?"

Renate Hufkens, N-VA-gemeenteraadslid in Leuven, merkte ook al op dat vzw Het Depot het festival steunde. Die vzw is een muziekcentrum in Leuven dat werkt met subsidies van de Vlaamse overheid. Ook die partner verdween nu op de website. 

Precedenten
Wilfried Vandaele
: “We herinneren ons nog de heisa die ontstond toen bleek dat de Ketnetband kwam spelen op de N-VA-familiedag. De VRT-woordvoerder stelde toen het volgende: 'Een aan ons gelinkte groep kan nooit optreden op een evenement met een duidelijk politieke boodschap. De Ketnetband kan dus zonder problemen optreden op een bedrijfsfeest maar absoluut niet op een familiedag van een politieke partij.' Met het verschil dat dit ging over een zuivere opdracht tegen betaling, geen partnerschap. In het kader van het festival: Iedereen gelijk voor de wet, lijkt ons."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is