N-VA Leuven wil cameraschild met nummerplaatherkenning

Op 28 november 2014

Stijgende inbraakcijfers en ramkraken in Leuven
N-VA Leuven wil cameraschild met nummerplaatherkenning 

Ramkraken en stijgende inbraakcijfers

Afgelopen week pleegden dieven drie drieste ramkraken bij Leuvense handelaars: Easy-M aan de Vaartkom, The Phone House op de Bondgenotenlaan en ook een ramkraak in een tankstation op de Aarschotsesteenweg. Bovendien blijkt uit de laatste cijfers van de Leuvense politie dat er van 1 januari tot eind september van dit jaar reeds 896 inbraken en inbraakpogingen hebben plaatsgevonden op Leuvens grondgebied. Vorig jaar waren er dat voor het hele jaar 674, een duizelingwekkende stijging met meer dan 30%.


Veiligheid = prioriteit voor N-VA Leuven
Lorin Parys en Renate Hufkens stellen daarom een intelligent cameraschild rond Leuven voor. “Met  ANPR-camera’s op de belangrijkste invalswegen, ring en verbindingswegen rond Leuven kunnen we onze stad een pak veiliger maken en criminelen sneller opsporen,” zeggen beiden. ANPR staat voor  Automatic Numberplate Recognition. “Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts voorziet de mogelijkheid voor steden om via de opdrachtencentrale apparatuur voor een compatibel ANPR-netwerk te bestellen. Zo kunnen de systemen van buurgemeenten informatie met elkaar uitwisselen. Het is onbegrijpelijk dat Leuven nog altijd geen werk heeft gemaakt van zo’n systeem,” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Parys.

“Ook op federaal niveau wil men steden stimuleren om ANPR in te zetten,” vult federaal parlementslid Renate Hufkens aan. “Federaal minister van Binnenlandse Zaken Jambon zorgt ervoor dat informatie afkomstig van intelligente camera’s kan verwerkt worden door specifiek opgeleide en gemachtigde personen, uiteraard met respect voor de privacy. Op die manier kan de politie zich meer op het terrein begeven.”

Spectaculaire resultaten in Mechelen
In Mechelen staan al jaren 60 camera’s op een twintigtal locaties. De resultaten tonen aan dat het systeem werkt. “In de eerste tien maanden van 2013 zorgden de camera’s voor meer dan 10.000 positieve en gevalideerde hits of meldingen. Meer dan 216 misdrijven, vooral inbraken,  werden zo  opgelost.” zegt  Renate Hufkens, ook voorzitter van de commissie Veiligheid in de Leuvense gemeenteraad. Parys: “Zo’n systeem heeft ook een afschrikkend effect. In 2013 pakte Mechelen uit met de laagste criminaliteitscijfers ooit. Woninginbraken, autodiefstallen en diefstallen met geweld daalden opvallend. Over een langere periode daalde de diefstallen met geweld er zelfs met 84%.”

Law & Order?
“Het heeft tot 2010 geduurd vooraleer Louis Tobback e-mail heeft ontdekt, we willen niet dat de Leuvenaars tot 2018 moeten wachten vooraleer hij de intelligente camera ontdekt,” aldus Parys. “Hij was tenslotte één van de eersten om Leuven vol te zetten met snelheidscamera’s, we willen niet dat hij de laatste wordt om nummerplaatherkenning in te zetten voor de veiligheid van de Leuvenaars, besluiten Hufkens en Parys.”  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is