Lorin Parys ruilt Open VLD voor N-VA

Op 10 december 2013

Het houdt niet op voor Open Vld. Twee weken geleden kondigde Annick De Ridder haar transfer naar N-VA aan, vandaag out een generatie- en geestesgenoot zich als confederalist. Lorin Parys mag dan niet dé grote naam zijn, bij de partijtop komt zijn vertrek ongetwijfeld hard aan. Toen hij zich in 2010 als woordvoerder van toenmalig minister Patricia Ceysens begon te manifesteren in de Leuvense afdeling, kreeg Parys prompt de tweede plaats op de Kamerlijst. Achter huidig voorzitster Gwendolyn Rutten, met wie hij een team vormde. Rutten raakte verkozen, hij niet. Velen dichtten hem een grote liberale toekomst toe, maar onder anderen Louis Tobback besliste er anders over. Toen de stad Leuven een kruistocht begon tegen de komst van het winkelcentrum Uplace in Machelen, besloot Parys in 2012 te stoppen met actieve politiek in Leuven, om de twee niet te vermengen. Als rechterhand van eigenaar Bart Verhaeghe - tevens voorzitter van Club Brugge - is Parys één van de drijvende krachten achter het project. Nu laat hij zijn topjob achter, omdat hij voelt dat het moment aangebroken is om dit land te hertimmeren. En de sleutel daarvoor heeft niet Open Vld in handen, meent hij, maar N-VA.

Geen beloftes

"Dit is een positieve keuze voor een inhoudelijk project dat me overtuigd heeft om mijn nek uit te steken. Kijk hoe ons land eraan toe is: 3,5 miljoen Belgen die werken om de rest te onderhouden. De staatsschuld die maar blijft stijgen. Een overheid die beslag legt op de helft van je loon. Een regering die geleid wordt door een partij die niet gelooft dat ons land een zware loonhandicap heeft. Ik heb er mij in 2011 al tegen verzet dat Open Vld zou meestappen in de regering-Di Rupo, en dat ongenoegen is alleen groter geworden. Als Gwendolyn Rutten zich moet excuseren voor alle nieuwe belastingen die de partij mee heeft goedgekeurd, heb ik daar nog weinig aan toe te voegen." Parys moet naar eigen zeggen geen grote ideologische bocht maken om naar N-VA over te stappen. "Ik ben altijd al een overtuigde regionalist geweest. Iedereen die bezorgd is om de toekomst van ons land, zou dat moeten zijn. Hoe kan je ooit de noodzakelijke sociaal-economische hervormingen doorvoeren met een partij als de PS, die over alles het tegenovergestelde denkt?" De Leuvenaar voerde het jongste jaar vele gesprekken met streekgenoten en N-VA'ers Theo Francken en Ben Weyts. Toen die hem in september het confederale toekomstmodel van hun partij voorlegden, hakte Parys de knoop door. "Je kan de solidariteit niet blijven organiseren zonder de staatsstructuur te hervormen. Confederalisme is een positief verhaal, waarbij we onderling afspreken wat we apart gaan doen en wat we best nog samen doen. Ook Open Vld vond dat tot voor kort. In ons verkiezingsprogramma van 2010 stond: 'Confederalisme is broodnodig, anders worden we samen armer.' In die zin vind ik niet dat ik Open Vld in de steek laat. Zij zijn van gedacht veranderd, niet ik." Mooie verdediging, maar aan zowat elke politieke transfer hangt een zweem van opportunisme. Annick De Ridder maakte pas de sprong nadat ze van Open Vld te horen had gekregen dat een verkiesbare plaats in 2014 geen zekerheid was. Parys spreekt tegen dat hij naar N-VA trekt omdat die partij hem het lijsttrekkerschap of zelfs een ministerspost zou hebben aangeboden. "Vooreerst heb ik Open Vld niks gevraagd. Er zijn al een jaar geen contacten meer. Bij N-VA heb ik maar één garantie: de inhoud. Ja, ik zal bij de verkiezingen van 25 mei op een lijst staan, maar meer is echt niet afgesproken."

Star quality

"Ik doe dit ook niet om den brode. Ik stop bij Uplace omdat de twee niet te verenigen zijn, maar ik blijf ondernemer. Samen met mijn echtgenoot heb ik twee optiekzaken. Niettemin is dit financieel geen voor de hand liggende keuze, dat kan ik u garanderen. Maar ik ben een idealist." De N-VA-top is verheugd met de nieuwste aanwinst. Na de overstap van Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt winnen de Vlaams-nationalisten opnieuw aan economische sérieux. Bovendien beschikt Parys over de star quality die veel N-VA'ers missen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is